Geschiedenis Estland


Oorsprong van Estland

EstlandDe eerste keer dat het Estse volk werd omschreven werden zij de barbaren zonder bezittingen genoemd. Het volk in Estland stond bekent als harde werkers, koele mensen met sterke karakters. Toch werden zij iedere keer opnieuw verslagen door indringers, dit omdat de groepen vaak geen leiders hadden. Ook de Slavische stammen slaagde erin de Estsen te verslaan. Later ontstond er een handelsroute die door Estland leidde naar de Slavische volken aan de Kaspische Zee. Later volgde er nog meer pogingen vanuit de Slavische volken om de Estsen te verdrijven maar dit is ze niet meer gelukt. Ook Denen en Duitse ridders deden een aantal, vaak verwoede, pogingen om het Estissche grondgebied tot zich te winnen. In het begin van de 13e eeuw was heel Estland onder de macht van de Duitsers die samen waren gaan werken met de Denen. Een onderdeel van Estland liet zich hier niet voor lenen, namelijk het eiland Saameraa. Uiteindelijk, hoeveel het eiland zijn best dan ook had gedaan, werd ook Saameraa veroverd in 1227. In 1219 werd de hoofdstad Tallinn gesticht door Valdemar II. Deze stad, de huidige hoofdstad van Estland, werd toentertijd niet gezien als de hoofdstad van Estland. Een gedeelte van Estland werd door de Duitsers opgenomen en werd ook wel Lijfland genoemd. Een aantal jaren later werd Estland onderdeel van een internationale handelsorganisatie genaamd Hanze. Hierdoor ging het een klein beetje beter met Estland. Estland veranderde van een primitieve agrarische samenleving in en goed georganiseerde landbouworganisatie. In de helft van de 14e eeuw had Estland genoeg van de bezetting door Duitsland en de boeren probeerde hier een einde aan te maken. Vele Duitsers kwamen hierbij om het leven. De Duitsers lieten dit niet zomaar gebeuren en vielen terug aan met een bloederige wraak; duizenden Estlanders werden gedood.

Ontwikkeling van Estland

Aan het eind van de 14e eeuw werd het Noorden van Estland terug verkocht aan de eerdere eigenaars van het land de Lijflanders. De Lijflanders waren de Duisters die een noordelijk stuk van Estland voor nog minstens twee eeuwen tot hun macht zouden hebben. De Duitsers waren in deze tijd op een erg nadrukkelijke manier aanwezig in het land, zo waren 95% van de landerijen dan ook in bezit van de Duitsers. Lijfland bleef altijd een gewild en veel besproken gebied. In het begin van de 16e eeuw begonnen twee nieuwe machten om Lijfland heen te draaien; Polen-Litouwen en Muscovitisch Rusland. Oorlogen tussen de Duitsers en Polen duurde van eind 15e eeuw tot 1519. In de 16e eeuw waren het na de Duitsers de Russen die Estland veroveren. Onder leiding van de leider Ivan trekken de Russen door het hele land. Estland werd verwoest en de macht van de Duitsers werd minder en minder.
Gedurende de Tweede Wereld oorlog werd Estland bezet door de Duitsers in 1941. Gek genoeg werden de Duitsers toentertijd door de inwoners van Estland niet gezien als bezetters maar eerder als bevrijders. Al snel werd duidelijk de bezetting niet voor veel vrede zorgde, de meest inwoners van Estland gingen werken in de Duitse oorlogsindustrie. Estland werd onafhankelijk verklaard in 1991 wen wel op de 20e van augustus. Estland koos er die datum voor alle banden met de Sovjet-Unie te verbreken. De economie ging achteruit, wat leidde tot een ontslag van Edagar Savisaar. In 1992 werd er een nieuwe grondwet samengesteld. Later dit jaar werden de eerste vrije verkiezingen gehouden, iets wat in Estland eerder totaal niet was voorgekomen. De leider van de grootste partij van Estland, de Vaderlandse Alliantie, werd de minister president van Estland.